Ian Whitney - George Floyd mural in Minneapolis

Američka glazbena industrija protiv rasizma

Ubojstvo Georgea Floyda potaklo je lavinu reakcija, uključujući i poruke koje su poslali američki glazbenici i diskografi, u kojima se jasno ističe da rasizmu nema mjesta u društvu.

Članak je ažuriran novim informacijama.

George Floyd bio je čovjek, 46-godišnji Afroamerikanac iz Minneapolisa, koji je 25. svibnja 2020. godine u lokalnom dućanu navodno pokušao platiti krivotvorenom novčanicom od $20.

Pozvana je policija i George Floyd je uhićen. Jedan od četvorice policajaca na licu mjesta, Derek Chauvin, držao je svoje koljeno na vratu Georgea Floyda, koji je s lisičinama na rukama iza leđa, potrbuške ležao na podu. Chauvin je, prema zasad dostupnim informacijama, koljenom pritiskao Floydov vrat 8 minuta i 46 sekundi, ne osvrćući se na zapomaganje uhićenika da ne može disati. Od toga je 2 minute i 53 sekunde držao koljeno nakon što je ustanovljeno da Floyd ne reagira i da je bez svijesti. Policajac J. Alexander Kueng pritiskao je Floydova leđa, dok je Thomas K. Lane držao uhićenikove noge. Četvrti policajac, Tou Thao, navodno je stajao sa strane i promatrao. Floyd je mrtvim proglašen u bolnici, gdje ga je dovela hitna pomoć, koja ga je u kolima pokušala oživjeti.  

Sve su to snimili prolaznici, a snimke su se brzo proširile društvenim mrežama i u medijima te, sasvim očekivano, potakle burne reakcije. Američka i svjetska javnost još pamti potresnu smrt nenaoružanog Afroamerikanca Erica Garnera iz 2014. godine, koji je 11 puta ponovio da ne može disati, kada ga je policajac držao potrbuške na podu s rukom oko vrata, dok ovaj nije izgubio svijest.

Grafit u Minneapolisu (Laurie Shaull)

Nije trebalo dugo da mirni prosvjedi prerastu u nasilne, vjerojatno i zbog percepcije javnosti da je reakcija mjerodavnih bila prespora. Chauvin i trojica kolega otpušteni su idućega dana, a sam Chauvin je 29. svibnja optužen za ubojstvo trećeg stupnja  i ubojstvo iz nehaja.

Reakcije na još jednu smrt nenaoružanog Afroamerikanca pojavljivale su se sa svih strana i platformi, u virtualnoj sferi i u javnom prostoru. Među onima koji su snažno osudili ovo ubojstvo su američki glazbenici.

Jessie J na Instagramu je uputila vrlo jasnu poruku da sada nije vrijeme za šutnju i ignoriranje situacije. “Nagovaram ljude da koriste društvene mreže (bili oni slavne osobe ili ne) da progovore! Instagram, Twitter […] su ljudima poput novosti. One su način da zajedno dijelimo poruku istine, pravičnosti i onoga što je ispravno naspram onoga što je krivo. Ovo vam kažem na najpristojniji mogući način… Vaše odjevne kombinacije, tick tokovi, videi u kojima vježbate, je**** kruh od banane, nije ono što se sada treba promovirati. Ovdje se radi o budućnosti, upravo sada! Danas!!! Je*** estetiku vaše stranice! Iskoristite svoj glas da progovorite i stanete uz crnačku zajednicu. Nije to teško, a ako jest, trebate si postaviti neka ozbiljna pitanja. Zajedno smo toliko moćni! Mudro koristite svoje objave! Promijenimo stvari! Imamo posla!”, napisala je.

Bon Iver je pokrenuo akciju prikupljanja financijskih sredstava za nekoliko organizacija, uključujući fundaciju koja nosi ime Georgea Floyda.

 

Alicia Keys istakla je na Twitteru: “Ako toleriramo ovo, onda smo i sami sudionici”, te podijelila peticiju kojom se traži uhićenje sve četvorice policajaca.

 

Tom Morello je podijelio fotografiju Afroamerikanca koji nosi majicu s natpisom „Dragi policajci ja sam bijela žena“, uz sarkastičan komentar: “Možda će ovo pomoći”.

 

Ice Cube je podijelio ilustraciju policajca koji kleči na vratu Georgea Floyda uz komentar: „Većinu djece se uči da čudovišta ne postoje, ali neka djeca znaju da su čudovišta stvarna.“

 

Ice T je, među serijom tvitova na ovu temu, istakao: „Obratite pažnju. Prosvjednici diljem zemlje nisu SAMO crnci. Svih rasa. Ove ljude ljuti nepravda“.

 

Lady Gaga je na Twitteru napisala: “Srce mi se slama radi Georgea Floyda, njegove obitelji i ljudi u Minneapolisu. Ubojstvo je ubojstvo. I murjaci su građani, za njih bi trebala vrijediti ista pravila. Ovo je apsolutno užasno ako gradonačelnik i okružni tužilac ne poduzmu mjere, pokazat će vrlo loš primjer cijeloj zemlji.” Potom je i odgodila online preslušavanje svog novog albuma, te pozvala svoje pratitelje da se registriraju za glasanje na predstojećim izborima.

 

Cardi B, osim što je podijelila fotografiju Georgea Floyda, također je pozvala svoje pratitelje na Instagramu da izvrše pritisak na okružnog tužioca Mikea Freemana, da podigne optužnicu protiv sve četvorice policajaca.

 

Billie Eilish se pak dotakla teme bjelačke privilegije.

 

Billie Joe Armstrong iz Green Daya na Instagramu je podijelio niz objava vezanih uz Georgea Floyda, uključujući objavu pokreta Black Lives Matter: „Njegovo ime bilo je George Floyd. Izgovorite njegovo ime. Molite se za njegovu obitelj. Zahtijevajte pravdu“.

 

No, nisu samo glazbenici iskazali svoje stavove, već su to učinile najjače diskografske grupacije i njihovi labeli.

Warner Music Group na Twitteru je objavio video isječak s licima i imenima dvadesetak ubijenih Afroamerikanaca koje su ubili bijeli civili ili policajci, uključujući Georgea Floyda, uz poruku: „Izgovori moje ime.“

Interscope je pak objavio sljedeću poruku kojom podupire prosvjede: „Šutnja nije opcija. Mržnja i rasizam nemaju mjesta u našem društvu. Stojimo zajedno u čvrstoj solidarnosti s crnačkom zajednicom, sjajnim crnačkim kreatorima, vođama i rukovoditeljima u našoj industriji, te uz građane diljem zemlje, u aktualnoj borbi za rasnu pravdu.

 

Porukom se oglasio i Universal Music Group. „Prema riječima dr. Kinga, ‘Dolazi vrijeme kada kada šutnja znači izdaju’, kada imate dužnost dići glas za promjenu. To vrijeme je došlo. U ovome svijetu nema mjesta za mržnju i nasilje. Suočeni s netrpeljivošću i predrasudama, ponosni smo na način na koji su naši umjetnici, autori i zaposlenici javno progovorili. U UMG-u smo posvećeni tome da budemo snaga za konstruktivnu promjenu.“

Na Twitteru se oglasio i Sony Music, i to prilično znakovitom objavom. “Vrijeme razgovora je prošlo. Stat ćemo zajedno i djelovati. Jer promjena mora doći i stvoriti prostora za napredak”, napisali su.

 

Columbia Records napisao je: „Stojimo zajedno s crnačkom zajednicom protiv svih oblika rasizma, netrpeljivosti, te nasilja. Sada, više nego ikada, moramo koristiti svoje glasove kako bismo progovorili i osporili nepravdu koja nas okružuje.“

 

Epic Records podijelio je grafiku s natpisom „Ako nisi dio rješenja, dio si problema“, uz komentar: „Sada je vrijeme da ustanemo. Sada je vrijeme da progovorimo. Sada je vrijeme da djelujemo“.

 

Tekst: Ana Hotko

Naslovna fotografija: Ian Whitney, Flickr (Mural Georgea Floyda u Minneapolisu)