Glazbena industrija obilježava „Black Out Tuesday“

Povodom ubojstva Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili, diskografi u utorak uzimaju dan pauze od posla, kako bi se posvetili zajednici.

Članak je ažuriran.

Nakon što su glazbenici i diskografi u Sjedinjenim Američkim Državama i diljem svijeta na društvenim mrežama iskazali bijes radi ubojstva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda i rasne nejednakosti, pojavila se inicijativa „Black Out Tuesday“. U utorak, 2. lipnja,  zaposlenici u glazbenoj industriji uzet će pauzu od posla kako bi se posvetili svojim bližnjima i svojoj zajednici.

„Povodom nedavnih događaja, molimo vas da nam se pridružite u poduzimanju hitnih mjera kako bismo potakli odgovornost i promjenu. Naša je odgovornost, kao čuvara kulture, ne samo da se ujedinimo u proslavi naših pobjeda, već i da podržimo jedni druge u slučaju gubitka. Pridružite nam se u utorak, 2. lipnja, na dan kada ćemo se isključiti od posla i uključiti u našu zajednicu“, stoji u objavi koju su na društvenim mrežama podijelile mnoge diskografske kuće i grupacije, kao i njihove podružnice u zemljama diljem svijeta.

 

Pokretu, koji obilježava oznaka #TheShowMustBeStopped, odazvali su se Universal Music Group (uključujući Universal Music Hrvatska), Warner Music Group, Capitol Music Group, Sony Music, Columbia Records, Atlantic Records, te mnogi drugi veći ili manji diskografi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#TheShowMustBePaused

Objavu dijeli Universal Music Group (@universalmusicgroup)

 

Interscope Records objavio je da neće izdati albume čija je objava bila planirana za ovaj tjedan, već će donirati organizacije koje pomažu uhićenim prosvjednicima, kao i udruge koje se bave ekonomskim osnaživanjem crnačke zajednice.

 

Europska asocijacija nezavisnih izdavača IMPALA također je objavila da će obilježiti #BlackOutTuesday, “u solidarnosti sa svima koji trpe nasilje i diskriminaciju”.  

 

Inicijativi su se odazvali i Runda – Regionalna udrug nezavisnih diskografa te Hrvatska diskografska udruga.

 

Osudi rasizma pridružili su se i glazbeni mediji i druge organizacije, kao što su Billboard, Grammy, iHeart Radio, Consequence of Sound, Apple Music, Spotify, YouTube, radio Beats1, Music Managers Forum

 

British Phonographic Industry (BPI) BRIT Awards podržali su inicijativu #BlackOutTuesday i #BlackLivesMatter, istaknuvši u službenom priopćenju da “glazba ima moć ujediniti zajednice i dati ljudima glas”, te da stoje “u solidarnosti sa svima koji trpe diskriminaciju”. Također su pozvali vođe diljem svijeta na djelovanje.

 

Inicijativi se priključio i glasoviti festival Glastonbury.

 

Bandcamp je najavio da će 19. lipnja ove i svake iduće godine 100 posto svoje zarade od prodaje donirati organizaciji NAACP Legal Defense And Education Fund, koja se bori za rasnu jednakost. 19. lipnja je inače datum kada je 1865. javno obznanjena odluka Abrahama Lincolna o oslobađanju svih robova. 

 

Osim njih, tu su i sami glazbenici, koji ne samo deklarativno podržavaju borbu za rasnu jednakost. Među onima koji su dosad donirali financijska sredstva za pomoć uhićenim prosvjednicima (ili to najavili) su Harry Styles, John Legend, Janelle Monáe, Noname i Mark Tuan

 

Tekst: Ana Hotko

Fotografija: Mark Hallum, Flickr (Prosvjed u SoHou)