Patrick Stewart - Floyd Mural

Hrvatski glazbenici pridružili se osudi rasizma

Nakon što je ubijen Afroamerikanac George Floyd, val negodovanja i osuda tog čina proširio se svijetom, a reagirali su i neki hrvatski glazbenici.

Dodatak: Namjera mi je bila ažurirati članak dodajući reakcije hrvatskih glazbenika kako ih budem zamijetila. Na koncu je pokret #TheShowMustBePaused i #BlackOutTuesday poprimio tolike razmjere da bi mi vjerojatno bilo lakše popisati one koji nisu na društvenim mrežama objavili crni kvadrat ili neku drugu poruku potpore ovoj inicijativi i borbi za rasnu jednakost. Stoga u tekstu ostaju samo one prve reakcije koje sam zamijetila.

Originalna ideja nije bila da Mala truba postane primarno blog s vijestima; niti glazbenima, a pogotovo ne onima koje nisu usko vezane uz glazbu. Smatrala sam da za takve tekstove ima sasvim dovoljno drugih izvora, te sam odlučila da koncerte i druge manifestacije najavljujem isključivo na društvenim mrežama, grozeći se copy-paste članaka, koje sam i sama nekoć objavljivala. Pa ipak, desi se s vremena na vrijeme nešto što traži više prostora no što jedna objava na društvenim mrežama može dati, pa o takvim temama napišem tekst.

No, nisam mislila da ću se baviti ovako ozbiljnom temom. Pa ipak, kao što je Jessie J istakla u svojoj nedavnoj objavi na Instagramu, sada je vrijeme da koristimo sve platforme koje imamo na raspolaganju, kako bismo podigli glas protiv nepravde.

Rasizmu nema mjesta u našem društvu. To se posljednjih dana vrlo jasno iščitava u objavama na društvenim mrežama, uključujući one američkih glazbenika i diskografa. Rasizam i netrpeljivost nisu „rezervirani“ samo za jedan dio naše planete, već se, nažalost, očituju svugdje, u većoj ili manjoj mjeri, te u skladu sa specifičnostima svake zemlje. Zato nemamo pravo reći da se ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda nas u Hrvatskoj ne tiče. Tiče nas se, itekako, jer pripadamo tom globalnom društvu. Svaki je glas bitan. Svaka poruka koja osuđuje rasizam je važna.

Stoga mi je drago da su se valu nezadovoljstva i osuda ubojstva Georgea Floyda, kao i rasne netrpeljivosti općenito, na društvenim mrežama pridružili i hrvatski glazbenici.

 

Luka Nižetić je na Facebooku i Instagramu, uz vrlo oštru poruku, podijelio fotografiju Georgea Floyda s njegovim posljednjim riječima: “Molim vas, ne mogu disati. Želudac me boli. Vrat me boli. Sve me boli. Ubit će me.” Čini se da je u međuvremenu objava na Instagramu uklonjena.

 

Gitarist Filip Pavić u storyju na Instagramu također je podijelio transkript posljednjih riječi Georgea Floyda, kojima je preklinjao policajce za milost i prolaznike za pomoć. Pavić je tome dodao glazbeni insert iz Mozartova Rekvijema.

Grupa Tus Nua podijelila je grafiku s poznatim sloganom “Black Lives Matter”, uz poruku: “Najmanje što možemo učiniti u ovim užasnim vremenima je progovoriti i čvrsto stati uz naše crne sestre i braću. (Policijsko) nasilje se ne smije i neće tolerirati.”

 

Glazbenica Aklea Neon podijelila je seriju fotografija, uz podulji tekst u kojem objašnjava zašto smatra da se ova situacija tiče i nje. “(…) Da, bjelkinja sam u zemlji s pretežno bijelim stanovništvom & zašto bi me se ovo ticalo? Jer sam građanka svijeta. Jer sam privilegirana hodati ulicom bez straha da će me netko zbog izgleda omrziti i osuditi. Jer radim na predrasudama koje imam u svojoj glavi & koje mi je društvo tako svesrdno i suptilno poklonilo. Jer imam frendove u prosvjednim povorkama. Crne i bijele. Jer smo svi globalni suseljani. I vidim svaki dan kako se i kod nas tretiraju nacionalne manjine. Srce mi se stisne od toga. Grlo mi se osuši. ‘I can’t breathe.’ (…) Svi životi ne mogu biti važni dok crni životi ne postanu važni. (…) Svačija osobna odgovornost je postati više etičan i empatičan od društva u kojem je odgojen. Reprogramiraj se. Level upaj. Šutnja nije opcija. (…) Put your fist up. Stand in unity. Take your power back”, napisala je Aklea Neon.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Tisuće prosvjednika u SAD-u prkosile su policijskom satu i okupile se na ulicama. Da, policijski auti su bili zapaljeni, da, stotine ih je uhićeno, da, uhićen je i osuden za ubojstvo Derek Chauvin, policajac koji je ugušio, stiščući koljenom vrat, afroamerikanca Georgea Floyda. Da, bjelkinja sam u zemlji s pretežno bijelim stanovništvom & zašto bi me se ovo ticalo? Jer sam građanka svijeta. Jer sam privilegirana hodati ulicom bez straha da će me netko zbog izgleda omrziti i osuditi. Jer radim na predrasudama koje imam u svojoj glavi & koje mi je društvo tako svesrdno i suptilno poklonilo. Jer imam frendove u prosvjednim povorkama. Crne i bijele. Jer smo svi globalni suseljani. I vidim svaki dan kako se i kod nas tretiraju nacionalne manjine. Srce mi se stisne od toga. Grlo mi se osuši. “I can’t breath.” Niti itko od nas može u društvu koje vrši stalnu opresiju i sustavu koji toj opresiji čuva leđa. Svi životi ne mogu biti važni dok crni životi ne postanu važni. ✊🏼 Jel moguće da mi u 2020 još pričamo o ovome? Jel moguće da u 2020 napravimo takav shift da se ovo više ne događa? Svačija osobna odgovornost je postati više etičan i empatičan od društva u kojem je odgojen. Reprogramiraj se. Level upaj. Šutnja nije opcija. Stajati rame uz rame je. Prepoznaj nepravdu kad je vidiš. Prepoznaj svoj privilegirani status i koristi svoj glas. Šutiti znači stati na stranu onoga koji vrši opresiju. Jači smo od toga, veći smo od toga. Ustani sa svojih koljena i sjeti se koliko si visok. Put your fist up. Stand in unity. Take your power back. . . . . . . . #blacklivesmatter #standinunity #powertothepeople #onelove #allisone #justiceforgeorgefloyd #justice #policebrutality #takeyourpowerback #speakup #icantbreathe

Objavu dijeli Aklea Neon (@aklea_neon)

Ivan Django Laić, iz benda Moskau, na Instagramu je podijelio fotografije zgrada zapaljenih u prosvjedima (uključujući fotografiju Julija Corteza, koja je obišla svijet), uz stihove svoje pjesme “Hail, America”.

 

Grupa Nellcote je na Facebooku i Instagramu podijelila svoju pjesmu “Mutiny”, uz poruku: “Nikad se nismo smatrali angažiranim bendom, ali kad ti neke stvari dopizde imaš potrebu izbaciti to iz sebe. (…) Ideja je da svatko nađe snage za tu pobunu u sebi i prihvati da je promjena potrebna. Pogotovo u vremenima u kojima trenutno živimo.” 

Story na Instagramu grupe Nellcote

 

Anja Papa i Luka Vidović iz grupe pocket palma također su, na svojim privatnim profilima na Instagramu, podijelili storyje na ovu temu. Anja je, između ostaloga, podijelila objavu Harryja Stylesa, u kojoj ovaj ističe: “Nije dovoljno da nismo rasisti, moramo biti protiv rasista.” Luka je, pak, podijelio objavu s popisom “prekršaja” koje su počinili neki od ubijenih Afroamerikanaca. 

Instagram story koji je objavila Anja Papa
Instagram story Luke Vidovića

 

Damir Kedžo u priči na Instagramu podijelio je grafiku s natpisom “Zašto biti rasističan, seksističan, homofoban ili transfoban kad jednostavno možeš biti tiho”.

 

Ivona Eterović iz dua Playground Hustle također je u priči na Instagramu podijelila citat afroameričkog pjesnika, blogera i autora Scotta Woodsa.

 

Pjevačica Dora Vestić u svojim pričama je podijelila koristan vodič za Europljane koji žele pomoći (ispod možete vidjeti originalnu objavu).

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#BLACKLIVESMATTER ✊🏾 I noticed that many people in Europe (including me) wanted to contribute to this fight against anti-blackness, but didn’t know where to start since they don’t live in the USA. I saw a post with resources and steps for UK residents to help, and thought it would be super helpful to also do some research focusing on a broader region so that I (a Dutch citizen) could take appropriate steps to get involved and share this knowledge with other European citizens. Feel free to leave comments with more suggestions 🤍 I also wanna say: I hope that all my black followers are ok, and I hope that you know that you are allowed to grieve and be sad. This is traumatic for so many of us, and we shouldn’t forget that. I spent the past few days trying to help as much as possible, and this morning someone asked me how I was feeling for the first time and I literally broke down. I’m still crying as I’m writing this down and I wish I allowed myself to be emotional about this from the beginning instead of numbing myself. Our emotions are valid, we are not overreacting. I love you all, and stay safe if you’re out in the streets protesting!!!

Objavu dijeli NOOR ☁️ (@nnoorxo)

 

Glazbeni festival Musicology Barcaffe Sessions Hrvatska na Instagramu i Facebooku podijelio je nekoliko objava na ovu temu, uključujući fotografiju Davida Bowieja s majicom na kojoj piše “Rock Against Racism”.

Tekst: Ana Hotko

Fotografija: Patrick Stewart (Flickr), Mural posvećen Georgeu Floydu