Antologija hrvatskih glazbenica

Antologija hrvatskih glazbenica

Prošlost i sadašnjost hrvatske glazbe koju je oblikovalo i oblikuje preko 150 kantautorica i izvođačica – u jednoj playlisti.

Posljednjih desetak godina svjedočimo bujanju ženske kantautorske scene. Premda ne bi više trebalo biti čudno što žene, eto, znaju napisati čak i dobru pjesmu, i svirati pokoji instrument, čini mi se da se (kant)autorice još uvijek izdvaja kao neku začudnu zasebnu vrstu. Koliko god se može učiniti patronizirajućim to što ih neki projekti posebno ističu, smatram da je ipak dobro ženskom glazbenom stvaralaštvu pružiti dodatnu platformu. I ne samo autoricama, jer je i interpretacija vrlo kreativan proces.

Položaj glazbenica i izvođačica u Hrvatskoj kroz povijest vrlo je kompleksan, te se ne usuđujem raditi neku dublju analizu, no ono što znam je da je profesija pjevačica nekada bila gotovo skandalozna i skoro da se izjednačavala s takozvanom najstarijom profesijom.

Iz čiste znatiželje i želje da istražim koje su to sve žene bile začetnice domaće glazbene pop i rock scene, koje su žene ju oblikovale, bilo kao interpretatorice, (kant)autorice, front žene i/ili značajne članice bendova, početkom godine sastavila sam ovu playlistu.

Svaku glazbenicu predstavlja jedna pjesma, osim u iznimnim slučajevima kada glazbenica djeluje kao članica benda i kao solo izvođačica. Pjesme su posložene s obzirom na razdoblje u kojem je određena izvođačica djelovala ili djeluje, ili je pak u njemu započela svoje djelovanje, a djelomično su grupirane i stilski. Također, ova playlista nije konačna, već ću je nadopunjavati i mijenjati, a svakako bi mi korisni bili i vaši komentari. Doista sam je potrudila nikoga ne izostaviti, no vjerojatno je da sam to ipak nehotice učinila. Ako primijetite kakav propust, javite!

I nadam se da ćete uživati u ovom pregledu, da ćete se prisjetiti nekih dobrih pjesama i glasova, te otkriti neke nove.

 

 

Tekst i playlista: Ana Hotko

Fotografija: Ana Hotko / PicsArt