Ovako zvuči hrvatska nezavisna glazbena scena

Reading Time: < 1 minute

Bogat i raznovrstan zvuk hrvatske nezavisne glazbene scene, objedinjen na vjerojatno prvoj takvoj playlisti, dostupan je na popularnim streaming servisima.

Od samih početaka bavljenja glazbenim novinarstvom, želja mi je bila na površinu izvlačiti kvalitetne domaće glazbenike koji su iz nekog razloga zanemareni. Od Sound Reporta (koji sam pokrenula s Filipom Bušićem) preko rada na Hrvatskom radiju, do Male trube, moj profesionalni fokus stalno je bio na istraživanju novih, neafirmiranih, nezavisnih izvođača (bez obzira na to što se, radi prirode posla, bavim glazbenicima raznih kalibara). Smatram da među njima ima sjajnih glazbenika, te često mnogo kvalitetnije glazbe no što nam se uglavnom servira u prostoru mainstream medija.

Do takvih bisera se često mora kopati, pa mi je tako jedna od najdražih situacija kada sasvim slučajno na društvenim mrežama (ili „rudarenjem“ po Bandcampu) naletim na nešto takvo.

Stoga sam odlučila na jednu listu uvrstiti meni najdraže hrvatske nezavisne izvođače (barem one koji su svoju glazbu učinili dostupnom na servisima za streaming glazbe), kao i izvođače čiju glazbu izdaju male i specijalizirane diskografske kuće koje ne pripadaju nacionalnom udruženju diskografa.

Naravno, ima sjajnih i izvođača koji svoju glazbu objavljuju pod okriljem nekog većeg diskografa, no čini mi se da je njima put do medija (a time i do publike) puno lakši.

Nadam se da će ova lista biti ogledni primjer raznovrsnosti i bogatstva koje nudi nezavisni dio hrvatske glazbene scene, onaj koji je često nepravedno zapostavljen. Također, želim napomenuti da će se ona svakako s vremenom nadopunjavati i mijenjati. Zasad, nadam se da ćete uživati u ovih 85 pjesama koliko ih sadrži moj prvi izbor*.

 


Spotify


Deezer


Apple Music

* Nažalost, na servisu Apple Music nisu dostupni svi izvođači koji su zastupljeni u gornjim listama na Spotifyju i Deezeru.


Fotografija: Unsplash