#PlaylistePetkom (1): Sunshine Pop, Afion i Jazz Rap

Reading Time: 2 minutes

Nova rubrika posvećena playlistama u prvome izdanju donosi zvuke sunshine popa, jazz rapa i pjesama po odabiru grupe Afion.

Dolaskom Apple Musica i Spotifyja na hrvatsko glazbeno tržište otvorio se novi prostor za promociju i slušanje glazbe. Na servisima za streaming odnosno prijenos glazbe jedno od glavnih obilježja i načina istraživanja glazbe su – playliste. Bilo da ih generira sama platforma, ovisno o informacijama koje dobije o glazbenim preferencijama korisnika; bilo da te playliste stvaraju glazbeni urednici pojedinog servisa, glazbeni mediji, diskografi ili obični korisnici – playliste često nude spoj poznatog i novog. Ponekad su dobra početna točka za upoznavanje s potpuno novim stilom ili glazbenikom.

Kako doista volim istraživati novu glazbu, a i volim playliste, odlučila sam pokrenuti novu rubriku i svakoga petka donositi vam po tri playliste u kojima sam guštala protekloga tjedna i/ili smatram da bi vam mogle biti zanimljive.

U obzir dolaze liste na tri glavna servisa (Apple Musicu, Deezeru i Spotifyju); temeljene na (pod)žanru, raspoloženju, razdoblju ili nekoj temi; bez obzira na to tko ih je stvorio (osim onih automatski generiranih koje ovise o ukusu pojedinog korisnika).

Kako u svome radu želim promicati svaralaštvo domaćih glazbenika, trudit ću se da barem jedna od tri playliste bude ili lista na kojoj su zastupljeni domaći izvođači ili lista koju je osmislio neki domaći izvođač.

 


Sunshine Pop Essentials (Apple Music)

Lista koja je inspirirala naslovnu fotografiju ovoga članka posvećena je sunshine popu (ili soft popu), podžanru pop glazbe nastalom sredinom 1960-ih u Kaliforniji, pod utjecajem zvuka grupa kao što su The Beach Boys, The Mamas And The Papas i The 5th Dimension. Karakteriziraju ga bogate harmonije i prozračni aranžmani, dok raspoloženjem može sezati od optimizma i bezbrižnosti do melankolije. Čim sam pokrenula ovu listu, koju započinje pjesma već spomenutih The 5th Dimension, zamislila sam se kako sjedam u auto i krećem prema moru. Pa, ako vam predstoji putovanje na godišnji, ova vedra playlista vam može dodatno popraviti raspoloženje.

Inspired by Afion

Ovu listu složili su članovi jednog od naših najistaknutijih etno sastava, Afiona. Nakon podulje pauze, Afion je početkom svibnja ove godine objavio treći studijski album, Treći bilbil, koji mi je jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih albuma. Za svoju publiku i one koji će tek zavoljeti njihovu glazbu, članovi Afiona kreirali su listu koja je spoj nekih od njihovih najljepših pjesama i skladbi drugih izvođača koji inspiraciju crpe iz tradicije raznih kutaka svijeta (Esma Redžepova, Jadranka Stojaković, Miriam Makeba, Mariza, Ali Farka Touré). Tu su i neki glazbenici izvan etno okvira koje ekipa iz Afiona voli slušati, a začuđujuće je koliko dobro zajedno zvuči nešto što je naizgled nespojivo.

Playlista je dostupna i na Deezeru.

Jazz Rap (Spotify)

Ova lista je ogledni primjer moje ljubavi prema istraživanju nove glazbe, naklonosti prema dobrom grooveu, kao i sintezi suvremenosti i prošlosti. Jazz rap razvio se krajem 1980-ih i tijekom 1990-ih, kao želja za reafirmacijom utjecaja afroameričke glazbe iz prošlosti i širenjem horizonata suvremene glazbe. Na listi se nalaze najznačajniji predstavnici stila, kao što su A Tribe Called Quest, De La Soul, The Roots i Jungle Brothers, njihovi uzori poput Milesa Davisa, ali novija imena kao što je sjajni Anderson .Paak.

Fotografija: Shutterstock