#PlaylistePetkom (2): Glazba za čitanje

Reading Time: 2 minutes

Ako vam je pri čitanju ili radu za koncentraciju potrebna glazba, nudim vam tri liste temeljene na tri glazbena stila: downtempo, jazz i klasična glazba.

Ovoga tjedna sam se potrudila malo odmaknuti od društvenih mreža i posvetiti se čitanju. I zapravo sam uspjela. Počela sam čitati dvije knjige, a dvije sam nastavila čitati. O nekima ću možda i pisati na blogu. O tom – potom. 

Za čitanje mi je potrebna glazbena podloga, a po tome sam malo izbirljiva. (Postoje ravno dva albuma koja mogu slušati dok pišem, ali to je druga priča.) Naravno, što će mi odgovarati kao zvučna kulisa jako ovisi o karakteru štiva. Nije isto radi li se o publicistici ili beletristici, koja je tema djela, čitam li iz zabave ili želim nešto naučiti.

Tako sam došla do tri liste na tri platforme, koje su glazbeno temeljene na tri stila. Nadam se da će vam bar jedna odgovarati. Ako vam se slučajno svidi neka koja nije na servisu koji koristite, javite pa možemo zajedno potražiti zamjenu. Bar mi kopanje i istraživanje glazbe nije problem.

Naravno, sve tri liste – osim za čitanje – mogu koristiti i za rad za kompjuterom (čime god se već bavite), ali i kao glazba za opuštanje.


Lo-Fi & chill (Deezer)

U posljednje vrijeme podžanrovi downtempo glazbe – kao što su lo-fi, chillhop i jazzhop – popularan su odabir YouTubera i kreatora digitalnog sadržaja, pogotovo onih koji se bave temom životnog stila. Čak i ako na prvu ne znate o čemu se radi, postat će vam jasno čim počnete slušati ovu listu. Ovi glazbeni stilovi pogodni su za čitanje, učenje, umni rad općenito, pogotovo ako ipak volite čuti dobar beat. Uz to, mene – iz nekog razloga – ta glazba ponekad potakne na pospremanje. Nemojte reći da vas nisam upozorila.

Dodatan bonus

Ako vam se ovakva glazba sviđa, preporučujem serijal kompilacijskih albuma Chillhop Essentials koje izlazi uoči svakog novog godišnjeg doba (izdavač Chillhop Music). Recentno izdanje je Chillhop Essentials Summer 2020, a dostupno je na svim streaming servisima.

This is Reading Music Playlist (Spotify)

Ovo je idealna lista za ljubitelje jazza. Zapravo se radi o automatski generiranoj listi ponajboljih i najslušanijih skladbi serije kompilacija Reading Music Playlist. Žao mi je samo što dotični profil ne navodi imena izvođača. No dobro, većini je to vjerojatno manje bitna informacija. Važno je to da se radi o uhu vrlo ugodnom i pitkom jazzu, onom vjerojatno najjednostavnijem, koji od vas pri slušanju ne traži intelektualni angažman, već vam pomaže da se koncentrirate na čitanje ili rad.

Chillanje uz klasičnu glazbu (Apple Music)

Ako vam pri čitanju smetaju beatovi i paše vam slušati skladbe koje se više temelje na melodiji, ovo je glazba za vas. Možda niste ljubitelji klasične glazbe, no neka vas ne odbije ta žanrovska odrednica. Možda vam posluži i kao određeni uvod u klasiku, jer sadrži uistinu široku paletu autora i interpreta – od Brahmsa, Debussyja, Satiea i Vivaldija, preko Ennia Morriconea, do skroz suvremenih skladatelja kao što su Max Richter, Alexis French, Eric Whitacre i Thom Yorke.

Dodatni bonus

U slučaju da vam se sviđa ovakva glazba, koju možete slušati posvećujući joj punu pažnju ili ju koristiti kao pozadinu, uz već navedene autore, morate poslušati Ludovica Einaudija, čiji bogat i predivan opus i sama tek počinjem otkrivati. Izazov je jedino da vas ne ponesu emocije dok slušate njegove skladbe. S druge strane, možda to i nije tako loše.


Fotografija: Shutterstock