#PlaylistePetkom (3): Hip Hop i više od tog

Reading Time: 2 minutes

Povodom 47. rođendana hip hopa, dijelim nekoliko playlista posvećenih tom žanru, uključujući one s hrvatskim i regionalnim hip hop glazbenicima.

11. kolovoza slavi se rođendan hip hopa. Naime, na taj datum 1973. godine DJ Kool Herc i njegova sestra Cindy organizirali su uličnu zabavu u svom kvartu u Bronxu. Tom prilikom DJ Kool Herc isprobao je novu tehniku puštanja dvije iste ploče zaredom, kako bi ljudi mogli dulje plesati na isti segment pjesme. To je udarilo temelje hip hopu kakvog danas poznajemo – koji uključuje DJ-anje, MC-anje, breakdance, graffite, te beatbox – premda se tada još nije tako zvao. No, to je druga priča.

Hip hop je jedan od snažnih temelja suvremene crnačke kulture, stoga ne mogu ignorirati recentna događanja u SAD-u (i šire) i prosvjede podrške rasnoj jednakosti, odnosno protiv brutalnosti policije, o čemu sam već pisala.

Zato koristim rođendan hip hopa da ukažem na to kako su crnačku glazbu i pokret Black Lives Matter obilježili neki servisi za streaming glazbe dostupni u Hrvatskoj, ali i da vam ukažem na neke playliste hrvatskih izvođača koji su za stil izražavanja odabrali hip hop, kao i onih koji su u svoju glazbu utkali samo neke njegove elemente.


Black Icons of Hip-Hop (Deezer)

Francuski servis Deezer cijeli je jedan kanal posvetio crnačkoj kulturi, uzdignuvši ju tako iznad uobičajenih žanrovskih odrednica, kao i nepreciznog (a bome i kontroverznog) termina urbane glazbe. Tako na ovome kanalu možete naći Crnački katalog s pojedinačnim listama posvećenima nekima od najutjecajnijih crnačkih glazbenika. Playliste u sekciji Ikonski crnački izvođači posložene su po žanrovima, od hip-hopa (koju vam danas preporučujem), preko soula, reggaea i R&B glazbe, do elektronske i klasične glazbe. Tu su i Uredničke preporuke, kao i odjeljak Oko svijeta, koji nema samo geografski predznak, već temama uistinu ide u širinu, pa tako sadrži liste kao što su Dance Protest, Queer Hip Hop, Black Music Month i Black Lives Matter.

Dodatan bonus

Spotify je listu Black Lives Matter kreirao još 2015., nakon smrti Afroamerikanke Sandre Bland, a NME je u lipnju ove godine izvijestio da je nakon inicijative Blackout Tuesday broj pretplatnika te liste u samo dva dana skočio s 45 tisuća na 450 tisuća. U ovome trenutku lista ima više od 845 tisuća pretplatnika.


RDD – Gerila Radio – Hip Hop Unity (Spotify)

Tijekom akcije Gerila Radio portala Ravno do dna (u kojoj sam i sama sudjelovala), ekipa portala Hip Hop Unity ljubazno je kreirala listu od 30-ak ponajboljih hrvatskih hip hop glazbenika, od utemeljitelja tog žanra u nas, Generala Wooa i Targeta, do novijih imena kao što su Grše, Kuku$, 30Zona, High 5 i Buntai.


Asfalt (Apple Music)

Playlista selektora Hrvatske diskografske udruge stilski i geografski je šira od prethodne. Tako iz opisa doznajemo da, osim hip hopa, sadrži pjesme s elementima soula i R&B glazbe. Uz hrvatska imena poput Elementala, Vojka V, Ede Maajke i Kooladea, zastupljeni su i izvođači iz susjedstva, kao što su Frenkie, Senidah, Sajsi MC, Helem Nejse i Konstrakta.


Fotografija: Unsplash