#PlaylistePetkom (4): ManGroove kao inspiracija

Reading Time: 2 minutes

Playliste inspirirane grupom ManGroove i nekim od najboljih suvremenih svjetskih soul izvođača, kao što su Black Pumas, Khruangbin i Lianne La Havas.

ManGroove je onaj čudesan bend koji se uspio pozicionirati u onom malenom prostoru između krajnosti. Dovoljno je pitak za radijski eter, a dovoljno istančan i za glazbene sladokusce i one koji zaziru od estrade.

Htjela sam se ovoga tjedna pozabaviti novijom soul glazbom, te stilovima koji su iz soula potekli ili su njemu srodni, naprosto zato što mi u posljednje vrijeme takva glazba najviše odgovara. Zato mi je drago da se Aquarius Records pobrinuo složiti playlistu inspiriranu ManGrooveom, koji njeguje upravo takav zvuk, pa mi nije bilo nimalo teško povezati ju s dvjema listama s inozemnim glazbenicima.


1. Inspired by ManGroove (Deezer)

Ova lista podsjeća nas na ponajbolje pjesme ovog sjajnog benda, od meni najdražih „Sanjala sam ljubav“ i predivne suradnje s Dadom Topićem na „Pokušaj“, do široj publici možda manje poznatih „Nešto veće od nas“ i „Next Stop Mars“. Naravno, ovakva lista mora sadržavati i grupu Chui Tonija Starešinića, te Je Veux Željke Veverec, kao i njihove suradnje (u raznim kombinacijama) s drugim zvučnim imenima, kao što su Josipa Lisac, Remi, Boris Štok i pocket palma. Osim ManGroovea, ovdje su još neke donekle slične uzdanice Aquarius Recordsa, poput Valerije Nikolovske, Natali Dizdar, Detoura i grupe Nola, no još neka domaća imena, od kojih me posebno ugodno iznenadila Irena Žilić. Poveznica sa zvukom druge dvije (inozemne) liste su Laura Mvula, Alicia Keys, Benjamin Clementine, te Lianne La Havas, čije pjesme se nalaze na sve tri današnje liste.

Dodatan bonus

Lista je dostupna i na Spotifyju.


2. Butter (Spotify)

Spotify je službenu listu koja sadrži „alternative soul, hip-hop and all that jazz“ nazvao Butter. I doista, ova glazba klizi kao nož kroz putar. Meni je sjajna radi otkrivanja novih imena, jer – osim Lianne La Havas, Jorje Smith, Kamaala Williamsa i Marvina Gaya – malo mi je izvođača s nje poznato. Većinom se radi o novijim izvođačima, kao što su Greentea Peng, Omar Apollo, Khamari i Ego Ella May, koji njeguju friški, suvremen zvuk u koji stapaju razne utjecaje stilova navedenih u opisu liste.


3. New Soul (Spotify)

Tražila sam listu na kojoj se nalaze trenutno najdraži mi izvođači koji inspiraciju crpe iz soul glazbe: Black Pumas, Khruangbin, Leon Bridges, Durand Jones & The Indications i The Teskey Brothers. Korisnica Spotifyja, Lisa Zuidema, pružila mi je upravo to što sam tražila, uz hrpu novih imena koja su apsolutno vrijedna moje i vaše pažnje.