#PlaylistePetkom (4): MTV VMA, Beyoncé i pun mjesec

Reading Time: 2 minutes

Playliste petkom obilježavaju povijesnu dodjelu nagrada MTV VMA, rođendan pop čarobnice Beyoncé i pun mjesec kao nepresušno vrelo umjetničke inspiracije.

MTV VMAs 2020 Nominees (Spotify)

Koliko se MTV (ne) bavi glazbom, čudno mi je da još uvijek održava ovu dodjelu nagrada. No, sarkazam na stranu, MTV Video Music Awards još uvijek je značajan događaj u svijetu glazbe, a ove godine, iz dobro znanih razloga, dodjela izgledala je drugačije no ikada. Izvedbe su uglavnom bile snimljene unaprijed. Produkcijski su ispeglane do najsitnijih detalja i zapravo izgledaju kao alternativni videospotovi. S jedne strane je takav pristup možda lakši glazbenicima i organizatorima, ali ne moram ni isticati da se tako gubi onaj faktor nastupa uživo, radi kojeg izvođači osjećaju tremu i odgovornost, a publika željno iščekuje njihove izvedbe (makar da mogu nešto kritizirati).

Ovogodišnje nagrade su požnjele mahom Lady Gaga i Ariana Grande, te K-pop senzacija BTS, koji su drugu godinu zaredom osvojili nagradu za grupu godine. Zanimljivo mi je da Billie Eilish, koja je prošle godine osvojila tri kipića, ovoga puta od pet nominacija nije dobila niti jednu nagradu. Ova dodjela ostat će zapamćena i po tome što je nagrada za svakodnevne heroje (zasluženo) pripala medicinskim djelatnicima koji su na prvoj liniji obrane od pandemije. Ove godine prvi put je uručena i nagrada Tricon Award, za umjetnicu (umjetnika) koja je uspješna na barem tri različita polja. Prva dobitnica ove nagrade je Lady Gaga – utjecajna glazbenica, nagrađivana glumica i modna ikona. Cijelu listu dobitnika možete naći ovdje.

 

Što se playliste tiče, korisnik Spotifyja, Callum Myers, velikodušno se potrudio sastaviti listu svih ovogodišnjih nominiranih izvođača i hvala mu na tome.


This is Beyoncé (Spotify)

Ako je Madonna (još uvijek) kraljica popa, a Britney Spears princeza, onda Beyoncé mora biti nekakva visoka svećenica. I ne bih bila prva koja ju je tako nazvala. Moj otpor prema svemu što je razvikano slomio se slušanjem njezina albuma Lemonade. Naravno, tek otprilike godinu dana nakon što je objavljen – toliko zazirem od „hajpa“ bilo kakve vrste. Otad sam pogledala nekoliko dokumentaraca o Beyoncé, tu i tamo koji konkretniji intervju, i počela itekako cijeniti trud, rad i djelo ove umjetnice. Kako joj je baš danas rođendan, mislim da je sasvim prikladno posvetiti joj dužnu pažnju. Uz to, prošloga je tjedna objavila videospot za singl „Brown Skin Girl“ s njezina konceptualnog vizualnog albuma Black Is King, kojime je ponovno pokazala snagu svoje umjetničke vizije i kreacije.

Ako ste – poput mene – ljubitelj nešto drugačijeg zvuka od onoga koji nudi prosječan pop, svakako vam preporučujem da poslušate Lemonade, ako već niste. U svakom slučaju, na svim streaming servisima možete naći kompilacijske liste ponajboljih pjesama i/ili najvećih hitova čarobnice Beyoncé.

 

Bonus

Na Deezeru možete slušati listu 100% Beyoncé, dok korisnicima Apple Musica preporučujem da pomoću liste Beyoncé: Influences istraže njezine glazbene uzore.


Moon Voyager (Deezer)

Adam, Deezerov urednik indie i alternativne glazbe, sastavio je sjajnu listu posvećenu Mjesecu i svemiru. Među 30 pjesama našli su se mjesecom inspirirani klasici „Moondance“ Vana Morrisona, „Fly Me To The Moon“ Franka Sinatre, „Bad Moon Rising“ Creedence Clearwater Revivala i „Moon River“ u izvedbi Audrey Hepburn, kao i „svemirske“ pjesme „Space Oddity“ i „Starman“ Davida Bowieja i hit Babylon Zooa „Spaceman“. S obzirom na to da je ovaj tjedan obilježio i pun mjesec, čiji sam negativan utjecaj na spavanje i noćas osjetila, ova playlista me baš nekako razveselila.

Bonus

Iskoristit ću priliku da besramno promoviram svoju novu rubriku i istoimenu playlistu „Pun mjesec glazbe“. O konceptu više možete doznati ovdje, a slušati ju možete na YouTubeu, Spotifyju, Deezeru i Apple Musicu.


Naslovna fotografija: Aman Daharwal (Art By Aman) / PicsArt