#PlaylistePetkom (5): Alice Coltrane, WAP i protestne pjesme

Reading Time: 4 minutes

Playlistama skrećem pažnju na obljetnicu rođenja jazz glazbenice Alice Coltrane, suradnju Cardi B i Megan Thee Stallion na singlu “WAP” i prosvjede u SAD-u

Onima koji prate #playlistepetkom, može se učiniti da nemaju određeni okvir, osim što petkom objavljujem po tri playliste. I neće biti u krivu. Još uvijek tražim najbolji model za kriterije osim navedenih, pa su dosad moje odluke koju listu ili temu odabrati bile prilično spontane.

Kako bih ipak unijela nekakvu strukturu u ovu rubriku – da sebi olakšam, ali i da čitatelji znaju što otprilike mogu očekivati (osim tri liste, odnosno tri glavne teme) – vuče me tim odabirima napraviti svojevrsni komentar aktualnih događanja u glazbi i izvan nje, kao i aktualizirati neke glazbenike kojih smo se prisjetili u prethodnom tjednu radi godišnjice rođenja ili smrti. Nadam se da će vam ovo biti prihvatljiv koncept.

I dalje ću se truditi što više uključiti hrvatske izvođače, no za to nam treba i veći angažman ljubitelja glazbe oko kreiranja takvih lista.


Women of Jazz (Spotify)

Ovoga tjedna obilježili smo godišnjicu rođenja jazz glazbenice i skladateljice Alice Coltrane (1937. – 2007.). Priznajem da do prije nekoliko dana o njoj nisam znala ništa više osim toga i činjenice da je bila supruga Johna Coltranea, koji je vjerojatno široj publici daleko poznatiji od njegove supruge. No, čak i letimičan pogled na Wikipediju otkrio mi je da se radi o vrlo zanimljivoj osobi, čiji rad i život bih voljela istražiti. Alice Coltrane (rođena McLeod) u svoju glazbu je utkala elemente jazza, bebopa, klasične glazbe, ali i gospela te indijske duhovne glazbe. Ovo potonje otkriva i njezinu drugu dimenziju, a to je posvećenost hinduizmu.

Alice Coltrane se nakon smrti supruga odrekla svjetovnoga života, promijenila ime u Turiyasangitananda i osnovala vedantički centar. Kasnije je djelovala kao swamini ašrama Shanti Anantam u Malibuu. Nakon što 25 godina nije javno nastupala, Alice je 2006. održala tri koncerta, uključujući koncert na Sveučilištu u Michganu kojim je obilježila 80. godišnjicu rođenja svoga supruga.

Alice Coltrane uključena je u Spotifyjevu listu Women of Jazz koja sadrži još mnoga poznata i manje poznata imena glazbenica koje djeluju ili su djelovale u području jazza.

Bonus

Ako želite istražiti rad Alice Coltrane, dobar početak bila bi Spotifyjeva lista This is Alice Coltrane. Ako vas zanimaju Alice i slični izvođači, preporučujem Alice Coltrane Radio na istom servisu. Deezer također ima službenu listu Women of Jazz, no na njoj nije Alice Coltrane.


The Slaylist (Spotify)

Cardi B i Megan Thee Stallion podigle su popriličnu prašinu singlom „WAP“, a pogotovo pripadajućim videospotom traženog i radišnog redatelja Colina Tilleya. Pokrenule su raspravu o ženskoj seksualnosti i granicama iskazivanja iste u javnosti (i uopće), zgroženih ima na sve strane, kao i podrške, a ove dvije glazbenice pritom ruše rekorde.

Videospot za „WAP“ je u 24 sata od objave pogledan 26 milijuna puta, što je najveći broj pregleda koji je ostvarila suradnja dviju ili više glazbenica u jednome danu. Pjesma je imala 93 milijuna streamova u tjedan dana od objave – još jedan rekord. Uz to, „WAP“ će ostati zabilježen kao prva suradnja hip hop glazbenica koja je debitirala na prvome mjestu Billboardove ljestvice Hot 100. Da ne govorimo o pozicioniranju na raznim radijskim i streaming ljestvicama diljem svijeta.

Još jedan zanimljiv podatak je da je jedan od kostima koje Megan Thee Stallion nosi u videospotu kreirao naš modni kreator Zigman, kojem nisu strane suradnje sa svjetskim glazbenim zvijezdama.  

„WAP“ je inspirirao i cijeli niz listi na servisima, a moj odabir je skroz friški The Slaylist, koji osim ovog singla sadrži pjesme hip hop glazbenica sa stavom.

Bonus

Deezer, nažalost, nema sličnu listu, no ako vas zanimaju trenutno najpopularniji hip hop singlovi, lista Hip-Hop Hits je za vas.


Say It Loud (Deezer)

Premda više nisu u fokusu naših medija, u SAD-u se ne stišavaju prosvjedi potaknuti rasnom nejednakošću, sustavnim rasizmom i ubojstvima Afroamerikanaca od strane policije. Posljednji val prosvjeda uzrokovan je incidentom tijekom kojeg je nenaoružanog crnog Afroamerikanca, Jacoba Blakea, policajac sedam puta upucao u leđa, i to pred očima njegove troje malodobne djece. Blake je preživio, ali je hospitaliziran i trenutno je paraliziran, a njegova obitelj tvrdi da su ga policajci lisicama privezali za krevet (iako se ne može pomaknuti). Još nije jasno je li Blake za išta optužen. Na prosvjedima koji su se održali nakon ranjavanja Blakea, 17-godišnji bijeli ekstremist je puškom ubio dvoje prosvjednika i ranio još jednu osobu.

Ovakvi događaji su nešto što mi je teško zamisliti i probaviti. Bavim se temom rasne nejednakosti, ubojstava i time uzrokovanih prosvjeda zato što smatram da me se to tiče, makar se dešava na drugom kontinentu, a da glazba, koja je u fokusu ovoga bloga, nije odvojena od društva koje ju stvara. Mislim da onima koji se odluče čitati neki glazbeni portal ili blog, u ovome slučaju, ne moram objašnjavati koliko je glazba utkana u nebrojene segmente naših života, pa tako i u ovakve situacije.

Glazba se ne bavi samo (ne)uzvraćenom ljubavi, a prosvjedne pjesme nisu ništa novo. Ovom prilikom moj odabir je Deezerova lista Say it Loud, koja sadrži „crnačke protestne pjesme protiv rasizma i nepravde u našem modernom društvu“.

Bonus

Spotify nema sličnu službenu listu, ili je barem nisam našla, ali je zato korisnik Wolfgang Delgado kreirao odličnu istoimenu listu koja „ponosno slavi živote crnaca“.


Fotografija: Unsplash