#PlaylistePetkom: Alicia Keys, Black Pumas i Fiona Apple

Reading Time: 3 minutes

Alicia Keys objavila je svoj sedmi studijski album, Black Pumas idućeg ljeta dolaze u Šibenik, a rođendan je proslavila jedinstvena Fiona Apple.

This is Alicia Keys (Spotify)

Danas je svoj novi album objavila jedna od kraljica R&B glazbeAlicia Keys. Dok neki žele ovu godinu što prije zaboraviti, nadajući se da će iduća biti mnogo bolja i sretnija, Alicia će 2020. zasigurno pamtiti po nekim jako lijepim događajima. Otvorila ju je objavom trećeg najavnog singla albuma, pjesmom „Underdog“, koja joj je priskrbila plasman na Billboardovoj ljestvici Hot 100, a meni ubrzo postala jedna od najdražih ove godine.

Zatim je nastupila kao voditeljica 62. godišnje dodjele nagrade Grammy (drugu godinu zaredom), u doba kada još nismo mogli niti slutiti u što će se ova godina pretvoriti. Krajem ožujka, na samom početku epidemije u SAD-u, objavila je svoje memoare, More Myself: A Journey, koji su na platformi Goodreads zaradili visoku ocjenu 4.19/5.

Danas je u svijet pustila svoj sedmi studijski album, jednostavno nazvan Alicia, koji je originalno trebao biti objavljen nekoliko dana prije knjige. Kada je i sama Alicia ovu godinu odlučila posvetiti pogledu u prošlost, onda bismo se i mi mogli – prije no što se posvetimo albumu – prisjetiti njezinih najvećih uspješnica.

Bonus

Listu 100% Alicia Keys možete naći na Deezeru, za koji je Alicia priredila i svoju listu nadražih pjesama svih vremena koje uvijek nosi u svom džepu, pa ako vas interesira koje su to pjesme, Pocket Songs by Alicia Keys je lista za vas.


ALT_SOUL (Deezer)

Ne znam kako vama, ali meni ove godine fali dobrih vijesti. Zato me prošlog ponedjeljka do suza ganula najava da će Black Pumas, jedno od najdražih mi ovogodišnjih otkrića, 27. srpnja iduće godine nastupiti na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Iako do datuma održavanja koncerta ima još ohoho vremena, meni je karta već u džepu. Odnosno u posebnoj kutiji u kojoj čuvam svu papirnatu glazbenu memorabiliju.

Priča s Black Pumas ide ovako… Pjevač Eric Burton, koji je za kruh zarađivao kao ulični glazbenik, preselio se iz rodne Kalifornije u Austin, gdje je 2018. godine, preko zajedničkog prijatelja, upoznao gitarista po imenu Adrian Quesada, inače dobitnika Grammyja. Quesada je taman tražio pjevača za svoj novi projekt – u kojem spaja elemente R&B, soul i psychedelic glazbe – a Burton je ispao odličan kandidat upravo za takav štih.

Black Pumas zasad imaju tek jedan (eponiman) album, koji je izašao prošloga ljeta, no u kolovozu ove godine počastili su nas dvostrukim deluxe izdanjem. Ono sadrži nekoliko obrada, kao i izvedbe uživo, koje su definitivno glavni adut ovoga benda. Zato se toliko i veselim njihovom nastupu, koji sam zazivala otkad sam ih prvi put čula.

Osim njih, ovu godinu su mi obilježili Khruangbin, Leon Bridges, te Teskey Brothers i Durand Jones & The Indicators. Stoga mi je jako drago što sam našla playlistu ALT_SOUL, njemačkog glazbenog studija i platforme za promociju alternativne glazbe, Offshore, koja sadrži upravo te izvođače – i još mnogo sjajnih imena aktualnog alternativnog soula. Još mi je draža postala kad sam shvatila da je na njoj i Paolo Nutini, koji je albumom Caustic Love iz 2014. na neki način pripremio teren mainstreama za prihvaćanje upravo ovakvog zvuka.

Bonus

Prethodnoj listi jedino bih dodala Brittany Howard, koja predvodi Spotifyjevu listu Blues Roots, na kojoj su i Black Pumas – ali mi zato fale neki dragi izvođači koje sam gore spomenula.


This is Fiona Apple (Spotify)

Oni koji me prate na Instagramu, mogli su primijetiti da (skoro) svakodnevno u pričama objavljujem pjesmu dana i s njom vezan mali kviz. Pjesma dana je obično povodom rođendana ili obljetnice rođenja nekog glazbenika, pa su tako pjesma dana i kviz 13. rujna bili posvećeni Fioni Apple. Primijetila sam da kviz nije generirao onolik interes koliko obično dobivaju neki drugi, pa sam pomislila da je to možda zato što Fiona nije baš ludo popularna, ili je onima koji me prate nije toliko poznata, odnosno zanimljiva.

No, radi se o uistinu kreativnoj i utjecajnoj glazbenici. Čak je velika Mother Monster, Lady Gaga, jučer Billboardu nahvalila posljednji Fionin album, Fetch The Bolt Cutters. „Ne mogu vam opisati kolika mi je utjeha Fiona Apple bila u ovom periodu“, rekla je Gaga. I potpuno ju razumijem, jer sam tako i ja Fionu doživljavala, pogotovo tijekom svojih formativnih godina. Također, gotovo sve naše kantautorice s kojima sam razgovarala Fionu Apple ističu kao jedan od svojih uzora. Stoga, ako niste, možda je sada vrijeme da se upoznate (ili prisjetite) ove čudesne, nesputane i ludo kreativne glazbenice, koja mi je vjerojatno nadraži poeta među glazbenicima moje generacije.  

Bonus

Ako ste korisnik Deezera, 100% Fiona Apple je lista za vas. Ako vam se svide liste, svakako preporučujem da se posvetite i njezinim albumima.


Fotografija: Shutterstock