jakkapan21 / Freepik Pink Flower Moon

Pun mjesec glazbe: Mayales, Dina Rizvić i Ischariotzcky

Reading Time: 2 minutes

Fotografija: jakkapan21 / Freepik 

Na playlistu Pun mjesec glazbe ovoga mjeseca dodani su singlovi koje su objavili grupe Mayales i Ischariotzcky, te kantautorica Dina Rizvić.

Pun mjesec glazbe je mjesečni izbor i preporuka najdražih mi domaćih pjesama objavljenih izneđu dva uštapa.
Dostupan je kao playlista na DeezeruSpotifyju i Tidalu.

Na početku playliste možete naći pjesme iz aktualnog mjesečnog izbora, dok se favoriti iz prethodnih ovogodišnjih izbora nalaze u drugom dijelu liste. Dodajte playlistu Pun mjesec glazbe u svoju fonoteku na omiljenom servisu!

Mayales – „Adio Galioti“

Mayales je uvijek bio jedan od onih malobrojnih bendova koji su na hrvatsku scenu donosili dašak zvuka zapadnjačke glazbene produkcije. Možda ne ispred svog vremena, ali ispred svoje sredine svakako. Tako i „Adio galioti“, drugi singl s novoga albuma Domovina, donosi zvuk koji me ne bi iznenadio da se radi o kakvom britanskom bendu, ali u kontekstu hrvatskog prosjeka jako iskače. Na svu sreću. Koliko god se pjesmi ne može prognozirati nekakav komercijalan uspjeh, jer je previše slojevita i istančana za naš prosjek, treba nam i takvih pjesama i takvih izvođača koji hrabro kroče svojim putem, dok onima koji ih požele slijediti u takvom pristupu služe poput najsjajnije zvijezde vodilje.

Dina Rizvić – „Where Are You“

Već je prošlogodišnjim singlom „Tu“ Dina Rizvić nagovijestila veće naslanjanje na elektroničke zvuke i stvaranje sanjivog electro popa, što je potvrdila i samostalno izdatim EP-jem Waves. Ova mlada istarska pjevačica i multiinstrumentalistica s londonskom adresom. Ona je odlično iskoristila obrazovanje na Berklee College of Musicu u Bostonu, a zatim i magisterij iz glazbene produkcije na University of Wisminster u Londonu, kako bi se gradila u autentičnu i jedinstvenu glazbenicu koja se ne prilagođava normama, već vrlo vješto glazbom izražava svoju osobnost. Pjesma „Where Are You“ je odličan primjer Dinine muzikalnosti i smisla za umjerenost. Žao mi je samo što EP Waves nije imao konkretniju promociju, te joj želim da joj budući projekti dobiju pažnju koju zaslužuju.

Ischariotzcky – „Fury of The Nile“

Joško Klarić, glazbeni kreativac iz Brela, i njegova moćna glazbena družina, kao da su svakom novom pjesmom sve bolji i bolji. Još se ponekad znaju previše zaigrati u produkciji za moj ukus, no ovog puta su me pogodili točno tamo gdje su trebali. Uz odličan smisao za gradaciju i uvijek zanimljivo slaganje harmi, na ovu glazbenu kontrukciju je finalni sjaj dao violinist Boris Tajm, autor gudačkih dionica, čime je „Fury of The Nile“ dobio filmsku atmosferu. Ischariotzcky je jedan od onih bendova koji se apsolutno isplati čuti uživo, jer tada pjesme dobivaju drugačije ruho i može se cjelovitije sagledati ljepotu glazbe koju nam nudi ova talentirana ekipa.