Pun mjesec glazbe prosinac 2021.

Pun mjesec glazbe: Lana Janjanin, Matija i Lu Dedić, Gina i drugi

Reading Time: 3 minutes

Originalna fotografija: Alexander Andrews / Unsplash

Plus: Leikauff, Wilhelmina Agnes i Jabadera.

„Pun mjesec glazbe“ je mjesečni izbor i preporuka najdražih mi domaćih pjesama objavljenih između dva uštapa. Dostupan je kao playlista na DeezeruSpotifyju i Tidalu gdje se svakoga mjeseca dodaju novi singlovi.

Možete li vjerovati da je ovo posljednji Pun mjesec glazbe u 2021. godini? Da smo tijekom godine skupili preko 80 super pjesama? I da sam u prošli članak zabunom stavila grafiku za prosinac umjesto za studeni, haha? Greškica je ispravljena, iduće godine startamo ispočetka s nekom novom grafikom, novim pjesmama i novom playlistom na streaming servisima. Za posljednji Pun mjesec glazbe u 2021. izdvojila sam nekoliko pjesama – inače u prosincu nije baš velika ponuda – dok vas na streaming servisima čeka playlista sa svim pjesmama iz ovogodišnjih mjesečnih izbora plus nekoliko bonusa, kao moj mali Best of Croatian Music 2021. Ako vam se izbor sviđa, stisnite mu srčeko i dodajte ga u svoju digitalnu fonoteku! A sad, evo pjesama koje ovog puta dijelim s vama!


Lana Janjanin – „Budi svjetlost“ (Croatia Records)

Uopće nisam fan novokomponiranih božićnih pjesama. Gotovo sve mi se previše naslanjaju na neke prošle hitove, što stilski, što poetski, te je stvarno prava rijetkost da mi se svidi neka božićna pjesma komponirana u posljednjih dvadesetak godina. Barem. No, onda se pojavila pjesma-poruka „Budi svjetlost“. Već ste je mogli čuti u jednoj reklami i možda ste se zapitali koja je to pjesma i tko ju je napisao. Za prekrasnu melodiju, bajkoviti aranžman i pravi osjećaj iščekivanja Božića pobrinula se Lana Janjanin, sve istaknutija glazbenica koja u svom izričaju spaja soul, jazz i pop glazbu, te nova umjetnička direktorica festivala Jazz.hr. Ne znam kako ćete vi reagirati na ovu pjesmu, no ja sam malo zasuzila i sigurna sam da smo dobili božićni evergreen u čijoj ljepoti ćemo još mnogo godina uživati.

Matija i Lu Dedić – „Zadnji sati ljeta“ (Croatia Records)

Jedna od prekrasnih prerada s posljednjeg albuma Matije Dedića Ladies, na kojem je ugostio šesnaest pjevačica i umjetnica, je pjesma Kristijana Beluhana „Zadnji sati ljeta“. Nju je za svoje gostovanje na tatinom albumu sama odabrala mlada Lu Dedić, dok je Matija stvorio još jedan divno topao aranžman. Pjesma je možda dobila više pažnje radi ovog neočekovanog debija mlade članice glazbene obitelji Dedić, no pozornost zaslužuje prije svega radi prekrasnog umjetničkog pristupa svih uključenih u njezinu kreaciju i izvedbu. Iako nije božićna pjesma, sasvim se lijepo uklapa u ovo adventsko doba, kao uostalom i cijeli album Ladies.

Gina – „Mama“ (Aquarius Records)

Ovo je pjesma u kojoj će se prepoznati svi oni koji su radi studija ili posla otišli iz mjesta u kojem im živi obitelj. Ponekad taj veliki svijet zna biti grub i hladan, pa se poželimo vratiti u svoj mali svemir. Mnogima je centar tog svemira – mama. Gina Damjanović i njezin brat Vice, uz pomoć Josipa Radića kao autora glazbe, napisali su prekrasnu pjesmu u kojoj se nostalgija stapa s dragošću i vedrinom. „Mama“ je oda svojoj mami i svim mamama i majčinskim figurama, zajedničkim trenucima i unutarnjem djetetu koje u svakodnevnoj rutini i žurbi prečesto zaboravljamo. Idealna nebožićna božića pjesma koja mi je baš zagrijala srce.

Leikauff – „Taste of Spring“ (Croatia Records)

Ako vam je pun kufer i zime i hladnoće i zubatog sunca i pokušaja da svjetlost toplijeg dijela godine imitiramo neizbježnim lampicama, evo vam daška proljeća. Ovaj zanimljiv funky instrumental izmamio mi je osmijeh i ponukao na mrdanje ramenima. Njegov autor je Jurica Leikauff, nagrađivani klavijaturist i orguljaš poznat po suradnjama s cijelim nizom domaćih glazbenika, među kojima se posebno ističu Dino Dvornik u čijem bendu je svirao deset godina te Prljavo kazalište s kojim svira od 2001. godine. „Taste of Spring“ najavni je singl njegovog drugog albuma Curves koji je već dostupan na streaming servisima i koji se veselim poslušati.

Wilhelmina Agnes – „Taste of Tears“ (El Records)

Kada sam doznala da mlada kantautorica umjetničkog imena Wilhelmina Agnes ima tek četrnaest godina, jedva sam povjerovala. To se po njezinom glasu i interpretaciji teško može naslutiti, a naslušala sam se uistinu mladih pjevača koji pokušavaju zvučati odraslo. Ona to ne pokušava, ona doista tako zvuči. Rockerska stvar „Taste of Tears“ njezin prvi singl, koji je izdala nova diskografska kuća El Records osnovana s uistinu plemenitim ciljem promocije glazbenog stvaralaštva srednjoškolaca i studenata. Tekst je Wilhelmina napisala sama, dok su joj Marko Javorski i Martin Manwe Kurtz pomogli osmisliti glazbu. Ako je suditi prema premijernom predstavljanju, pred ovom mladom djevojkom bi moglo biti zanimljivo glazbeno putovanje na kojem joj iskreno želim mnogo sreće. Za početak, vrlo lako je mogu zamisliti kao predizvođačicu Lovely Quinces. Nadam se da će se to i ostvariti.

Jabadera – „100 razloga“ (El Records)

Mlađahni rokeri Jabadera jedna su od perjanica nove diskografske kuće El Records. Bend čine četiri člana, tri studenta i srednjoškolac: Valentina Ević (vokal, gitara), Lovro Gojčeta (gitara), Vid Penezić (bas) te Sara Klikić (bubanj). Već su svirali s nekim poznatim imenima kao što su Kawasaki 3P i M.O.R.T. i objavili svoj prvi EP Najbolje što znam, dok im je „100 razloga“ prvi singl. Sudeći po onome što su dosad pokazali, po tekstovima i pristupu glazbi, čine mi se ozbiljnijima od mnogih domaćih rokera u zrelijim godinama čije uratke imam prilike čuti na tjednoj bazi. Jabadera je svakako bend koji valja imati na umu i dati mu medijskog prostora da dođu do što šire publike.