Novi albumi: Kozmodrum, Doja Cat i Tyler, The Creator

Reading Time: 4 minutes

Naslovna fotografija: Kozmodrum (Rika Muzika / promo)

Plus: Achachak, Sault, Cautious Clay, Hiatus Kaiyote, Midgar, Lightning Bug i drugi

Tjedni pregled i preporuka novih hrvatskih i inozemnih albuma, kao i poveznice na servise na kojima ih možete slušati.


Kozmodrum – Kozmodrum (Rika Muzika)

Kozmodrum – “Kozmodrum”

Treći album zagrebačkog kvinteta koji svoju glazbu opisuje kao “organic dance” (dok ih se uvriježenim terminima može svrstati pod elektroničku glazbu, te nu-jazz, nu-disco i jazz fusion), i koji je svojim najavnim singlom “Wormhoooooooooole” stekao naklonost voditelja i urednika BBC-jevog kanala Radio 6 Music.

Apple Music
Bandcamp
Deezer
Spotify
Tidal


Achachak – High Mountain (Dostava zvuka)

Achachak – “High Mountain”

Stoner rock i doom metal stilski je okvir benda iz Vučipolja u Dalmatinskoj Zagori, koji je ime odabrao iz korpusa algonkijskih jezika kojima govore autohtoni narodi Amerike. High Mountain im je drugi studijski album, nakon prošlogodišnjeg prvijenca At The Bottom of The Sea i nekoliko EP-ja koji su mu prethodili.

Apple Music
Bandcamp
Deezer
Spotify
Tidal


Tyler, The Creator – Call Me If You Get Lost (Columbia)

Tyler, The Creator - Call Me If You Get Lost
Tyler, The Creator – Call Me If You Get Lost

Nakon što je 2019. albumom Igor završio među 30 najboljih albuma godine, glazbenik ovjenčanog nagradama Grammy i BRIT šestim studijskim albumom i dalje vješto i kreativno izbjegava žanrovske odrednice, pa na njemu možemo paralelno čuti hip-hop i soul, kao i bossa novu i reggae

Apple Music
Deezer
Spotify
Tidal


Doja Cat – Planet Her (Kemosabe Records / RCA Records)

Doja Cat - Planet Her
Doja Cat – Planet Her

Trećim studijskim albumom američka glazbenica i vlasnica Billboardova priznanja za najbolju R&B glazbenicu 2021. zaziva kozmičku harmoniju i suživot, stječe naklonost kritike i donosi četrnaest eklektičnih pop-rap pjesama, te poznate goste kao što su the Weeknd, Ariana Grande i SZA.

Apple Music
Deezer
Spotify
Tidal


Sault – Nine (Forever Living Originals)

Sault - Nine
Sault – Nine

Londonski kolektiv, nakon prošlogodišnjih albuma Untitled (Black Is) i Untitled (Rise) kojima se smjestio u top 10 albuma, ponovno nas vodi u svijet crnačke zajednice u Londonu, poglavice one koja živi u siromašnim općinskim naseljima, te kroz vrlo osobne priče utkane u na trenutke čak vedru glazbu traži razumijevanje šireg društva.

Apple Music
Bandcamp
Deezer
Spotify
Tidal


Cautious Clay – Deadpan Love (Cautious Clay)

Cautious Clay - Deadpan Love (Cautious Clay)
Cautious Clay – Deadpan Love

Američki glazbenik i producent s diplomom međunarodnih poslova sa Sveučilišta George Washington gdje je učio i glazbenu produkciju, nakon autorskih suradnji s glazbenicima kao što su Taylor Swift, John Legend i LP, te nekoliko EP-ja, predstavlja svoj prvi album kojim alternativni R&B spaja s mnoštvom drugih utjecaja.

Apple Music
Bandcamp
Deezer
Spotify
Tidal


Hiatus Kaiyote – Mood Valiant (Brainfeeder)

Hiatus Kaiyote - Mood Valiant
Hiatus Kaiyote – Mood Valiant

Prvi album australskog jazz-funk benda nakon hvaljenog Choose Your Weapon iz 2015., ponovno nas uvodi u njihov psihodelični svijet bez granica, koji će možda nekima biti teško prohodan, ali svakako stoji kao svijetli primjer kreativnosti i glazbene zaigranosti. 

Apple Music
Bandcamp
Deezer
Spotify
Tidal


Midgar – Unity (Year Of The Rat Records)

Midgar - Unity
Midgar – Unity

Midgar je britanski bend čiji mastermind, Andy Wilson-Taylor, djeluje kao skladatelj glazbe za televiziju i film, te kao session vokalist. Stoga nije čudno da i glazba Midgara djeluje filmski, na trenutke čak teatralno, na tragu australskog benda Silverchair, uz prstohvat estetike grupe Muse.

Apple Music
Deezer
Spotify
Tidal


Lightning Bug – A Color Of The Sky (Fat Possum)

Lightning Bug - A Color Of The Sky
Lightning Bug – A Color Of The Sky

Njujorški indie folk / shoegazeri Lightning Bug sonični su nasljednici bendova kao što su Mazzy Star i Cocteau Twins, a njihov delikatni ambijentalni album (drugi po redu) idealan je za trenutke meditativnih maštanja.

Apple Music
Bandcamp
Deezer
Spotify
Tidal


Razni izvođači – Good As Gold: Artefacts Of The Apple Era (Grapefruit)

Razni izvođači - Good As Gold: Artefacts Of The Apple Era
Razni izvođači – Good As Gold: Artefacts Of The Apple Era

Kompilacijski box set na pet albuma donosi vrlo zanimljiv materijal snimljen između 1967. i 1975. pod okriljem diskografske kuće Apple Records koju su osnovali Beatlesi. Preko stotinu pjesama izvođača od kojih su mnoge odabrali sami Beatlesi odlična je glazbena lektira za one koji žele znati više o zvuku 1960-ih i 1970-ih.

Apple Music
Deezer
Spotify
Tidal