Deezer obilježava Mjesec ponosa i borbe za ljudska prava LGBTQ+ osoba

Reading Time: 3 minutes

Naslovna fotografija: Amixstudio / Freepik

Deezer je odličnim pregledom i izborom playlista omogućio glazbeno slavlje Mjeseca ponosa i predstavljanje glazbene queer kulture.

Lipanj je već niz godina poznat kao Mjesec ponosa, kada se raznim aktivnostima i manifestacijama obilježava ustanak LGBT zajednice potaknut nasilnim racijama u njujorškom gay baru Stonewall 1969. godine. Tijekom godina i desetljeća, inicijativa se proširila diljem svijeta, te se tako tijekom Mjeseca ponosa diže glas za afirmaciju ljudskih prava i prihvaćanje LGBTQ+ zajednice u društvu.

U Zagrebu se Povorka ponosa održava svake godine od 2002. godine, te svaki idući Mjesec ponosa, usudila bih se ustvrditi, donosi sve više raznih aktivnosti, kao što je biciklijada Pride Ride, jedna u nizu manifestacija koju organizira udruga Ponosni Zagreb. Naravno, i neki drugi gradovi u Hrvatskoj sudjeluju u obilježavanju Mjeseca ponosa.

Ovo je prilika da se bolje upoznamo s glazbenom queer kulturom, za što se pobrinuo streaming servis Deezer, koji je tome posvetio poseban kanal Queer kultura. Na njemu se može naći mnogo glazbe, počevši s Queer zvukovima – posebnim playlistama koje ističu queer glazbenike iz pojedinačnih žanrova.

Queer zvukovi na Deezeru
Queer zvukovi na Deezeru

U odjeljku Slavimo queer glazbu mogu se naći razne mješovite liste, kao što su Vogue Zone, Pride Anthems i Out & Proud. U Deezer Originals izdvojeni su ekskluzivni Deezerovi sessioni u kojima su sudjelovali queer glazbenici.

Pogled unazad na Pride podsjeća nas na pjesme queer umjetnika ili pjesme koje su kroz desetljeća bile (i ostale) popularne u LGBTQ+ zajednici. Posebne playliste posvećene su queer ikonama (David Bowie, Cher, Freddie Mercury, Madonna, George Michael, Kylie Minogue, itd.), te su izdvojeni i neki albumi koji su obilježili povijest, ali i nova generacija koju predstavljaju Janelle Monáe, Sam Smith, Frank Ocean, Miley Cyrus, Christine And The Queens, girl in red i drugi.

Nova generacija Queer Deezer
Nova generacija na Deezeru

No, to nije sve. Odjeljak Iza glazbe / Behind The Music upućuje nas na playliste s pjesmama koje su napisali autori hit pjesama kao što su Teddy Geiger, Tayla Parx i Justin Tranter.

Tu je i posebna selekcija podcasta, kao i glazba iz popularnih TV emisija, serija i filmova s queer tematikom. RuPaul’s Drag RaceQueer As FolkThe L WordOrange Is The New Black, zatim Brokeback MountainCall Me By Your NameMoonlightThe Rocky Horror Picture ShowDallas Buyers Club samo su neki od njih.

I na kraju, možete poslušati playliste koje su povodom Mjeseca ponosa kreirali Deezerovi urednici diljem svijeta. Nažalost, ne radi se o lokalnim umjetnicima, nego o već dobro poznatim svjetskim hitovima. No, možda se jednom dese i takve liste.

Sve u svemu, poprilično dobar pregled glazbe koju kreiraju pripadnici LGBTQ+ zajednice, kao i glazbe koja je kod njih popularna. Naravno, ne može se cijelu LGBTQ+ zajednicu svesti pod jedinstveni nazivnik po pitanju glazbenog ukusa, no ovime je Deezer ipak istaknuo neka od najpopularnijih imena i mnoge odlične pjesme. Kad malo razmislimo, većinu njih vole razni ljudi diljem svijeta, bez obzira na spolnu opredjeljenost ili bilo koje drugo obilježje. To potvrđuje da smo mnogo sličniji no što neki vole misliti.