10 glazbenika o glazbi u doba korone

Reading Time: 18 minutes

Dva su mjeseca prošla otkad je u Hrvatskoj proglašena epidemija koronavirusa, čime su stale mnoge naše aktivnosti koje smo uzimali zdravo za gotovo.

Meni je to izgledalo tako da sam u jednom trenutku radila za Hrvatski radio i redovito pohodila koncerte u zagrebačkim klubovima, u drugom trenutku sam priloge za radio radila u potpunosti od kuće, uz veliku pomoć i razumijevanje naših glazbenika kojima sam pitanja slala online, a oni snimali svoje odgovore mobitelom ili u svojim kućnim studijima. Posljednji koncert mi je bio onaj na kojem je Kandžija u Boogaloou promovirao novi album Plafon, dok sam iz opreza propustila planiranu i iščekivanu svirku Tús Nua u Vintage Industrial Baru, koja je održan taman dan prije proglašenja epidemije. A onda je i moj rad za radio stao.

Nakon početnog šoka, glazba se polako iz koncertnih prostora preselila online. Prvi takav koncert koji sam gledala bio je onaj Salvadora Sobrala, pobjednika Eurosonga iz 2017. godine, koji je održao 14. ožujka. Sjećam se da sam plakala, em radi Salvadorove glazbe koja mi je sama po sebi divna, em radi te njegove geste (zamislite, besplatan online koncert za tisuće ljudi!), em iz straha i neizvjesnosti. Dubioza Kolektiv me liječio od tih osjećaja svojim Quarantine Showom koji su održavali čak sedam ponedjeljaka zaredom. Polako su nam ti online koncerti i svirke postali „novo normalno“ – što je jedna od fraza koja nam je također postala uobičajena.

Taj strah i neizvjesnost je nešto što su, vjerujem, iskusili mnogi. Kada se radi o onome što ja profesionalno pratim, a to je domaća glazbena scena, pobojali smo se da će ona trpiti velike posljedice, pogotovo kada se radi o tzv. nezavisnoj ili alternativnoj sceni. Tako je kolega Zoran Stajčić, glavni urednik portala Ravno do dna, uputio apel hrvatskim radijskim postajama da pri kreiranju playlista imaju na umu i domaću glazbu izvan estradnog okvira. Tom apelu sam se i sama priključila, te je tako nastao Gerila radio, koji je, nadam se, otkrio nešto široj javnosti neka imena koja nisu često u fokusu.

Ja sam pak odlučila, nakon tri godine pauze, ponovno „upogoniti“ ovaj blog, premda sam za to ponovno pokretanje imala mnogo grandioznije ideje no što sam ih trenutno mogla realizirati. Zapravo me gonila ta unutarnja potreba da što više istražujem glazbu, da postavljam pitanja i da ono što otkrijem predstavim javnosti. Kako to neko vrijeme neću moći činiti na radiju, blog je za to idealan.

Ono što sam prvo htjela istražiti je kako se glazbenici nose s novonastalom situacijom. Želja mi je bila isti set pitanja postaviti što različitijim glazbenicima, što se nadam da sam uspjela, uz veliku pomoć nekih divnih žena iz glazbene industrije. Ovo što slijedi je presjek prikupljenih dojmova i odgovora koje su mi poslali: Alen Marin (Kojoti), Damir Kedžo, Dino Jelusić (Animal Drive),  Lana Jurčević, Luce, Mary May, Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot (Elemental), zatim Sara Renar te Tomislav Užarević. Svima sam iznimno zahvalna na tome.

Mogla sam objaviti i svaki intervju zasebno, no odlučila sam se ipak na ovu formu. Mislim da je s jedne strane tema koronavirusa već prilično izlizana i ne bi mi imalo smisla „daviti vas“ pojedinačnim člancima. S druge strane, ovako imamo na istome mjestu desetero različitih izvođača i glazbenika te njihove odgovore na pet setova pitanja.

Što je sve otkazano ili odgođeno?

Kada ponovno kreću koncerti? Kako prilagoditi planove novonastaloj situaciji?

Online koncerti i Jesu li glazbenici pojačali aktivnost na društvenim mrežama?

Je li glazba svim glazbenicima jedini izvor prihoda? Koliko se može financijski izdržati bez koncerata? Tko sve ovisi o glazbenicima?

Je li potrebna promjena paradigme? Što sa sobom preko dana? A što kada sve ovo prođe?